ورود

عضویت

طرز تهیه جوانه گندم در منزل

طرز تهیه جوانه گندم در منزل

جوانه سبز شده
هر چند توصیه نمیکنم که جوانه گندم رو در خانه تهیه کنید ولی اگر بذر مرغوب در اختیار دارید و میتوانید تمامی ظروف و ابزار مرتبط را کاملا تمیز و ضد عفونی کنید چرا که نه ! همین امروز دست به کار شوید و از بسیاری از خواص جوانه ها بهره مند شوید. جوانه تر حاوی ویتامین های بیشتری نسبت به پودر جوانه است اما ماندگاری بسیار کمتری دارد و همچنین به میزان کمتری میتوانید بخورید ( یک کاسه جوانه تر معادل دو قاشق غذا خوری پودر جوانه است).

خوب پس از مقدمه تبلیغاتی! فوق بریم بر سر طرز تهیه جوانه گندم.

۱- ابتدا گندم مرغوبی که خریداری کرده ایم را خوب میشوییم. توجه کنید که آثار کپک و باکتری میتواند در گوشه گوشه بذر نامرغوب وجود داشته باشد و در هنگام جوانه زنی این کوچولوهای مضر با سرعتی بسیار بیشتر از گندم رشد و نمو خواهند کرد. پس خوب بذر را بشویید! اگر ماده ضد عفونی پایه گیاهی در اختیار دارید میتوانید از آن استفاده کنید. بنده ضد عفونی کننده ارگانیکی رو که خودمون در شرکت جوانه ساز استفاده میکنیم رو پیشنهاد میکنم، ضد عفونی کننده پوشان . اگه به سایتشون مراجعه کنید متوجه میشین که علمی کار میکنن و استانداردهای بالا رو در کارشون رعایت میکنند. مرحله شستشو و ضد عفونی مرحله بسیار مهمی است. چرا که مسلما دوست ندارید به همراه جوانه های مفید مقادیر بیش از حد مجاز قارچ (که با چشم غیر مسلح قابل مشاهده نیستند) و باکتری سالمونا را نیز ببلعید !

۲- بعد از شستن وارد مرحله سوپینگ یا خیسوندن بذر میشیم. در این مرحله یک سری واکنش های شیمیایی در بذر اتفاق می افتد . سطح پوسته گندم ها نرم تر شده و یک سری آنزیم ها در بذر گندم تولید میشوند و همه چیز آماده جوانه زدن گندم میگردد. روش کار به این صورت هست که گندم ها را در ظرفی ریخته دو برابر ارتفاع گندم ها در آن آب میریزیم. بعد ظرف را در محلی دور از آفتاب به مدت دوازده ساعت در دمای اتاق نگه داری میکنیم.

۳- حال بذر های گندممان آماده هستند که به محض اکسیژن دیدن جوانه بزنند ! (البته در دنیای گیاهان اصطلاح “به محض” به معنی حدود بیست و چهار ساعت میباشد!) . بذر ها را بر روی آبکش ریخته و یکی دو ساعت میگذاریم به همان وضعیت بماند تا آب آن کاملا خارج شود. از این به بعد ما به رطوبت نیاز داریم و نه آب. در نتیجه اجازه بدین که آب همراه بذر ها کاملا گرفته شود

جوانه در بشقاب

جوانه در کاسه

۴- حال بذر ها را بر روی بشقاب یا سینی تمیزی که برای این منظور آماده کرده اید پهن کنید. ارتفاع لایه بذر از یک سانت کمتر و از چهار سانت بیشتر نشود. بعد از چند ساعت روی سینی رو با پلاستیک فریزر یا پلاستیک نازک دیگه بپوشونین. هر روز دو الی سه بار پلاستیک نازک رو بردارین و با آب پاش به نحوی که ته ظرف آب جمع نشه روی بذرها اسپری کنید.

۵- پس از یک روز به تدریج رشد ریشه رو مشاهده میکنید. البته حیات ساعاتی قبل در بذر شروع شده ولی هنوز به مرحله ای که قابل مشاهده با چشم باشد نرسیده بود. به محض شکل گیری حیات تمامی مواد موجود در بذر تغییر ماهیت میدن، قبل از این که بذر از نور خورشید برای فتوسنتز و دریافت انرژی استفاده کند بر مواد موجود در بذر تکیه میکند. و این جاست که مواد نایاب و با ارزشی طی پروسه ای به نام فیتوچیمیکال در بذر تولید میشوند.

مرحله برداشت جوانه گندم

جوانه

۶- حال به مرحله هاروست یا برداشت جوانه گندم نزدیک شده اید. توجه کنید که جوانه ها سبز نشوند. سبز شدن جوانه یعنی آغاز دگردیسی گیاه و شروع فتوسنتز و پایان پروسه فیچیمیکال. در نتیجه ظرف حاوی جوانه را در محلی تاریک نگه دارید تا سبز نشوند

جوانه های تولید شده رو سعی کنید خام مصرف کنید. اگر تمایل به پختن دارید در مراحل آخر پخت اضافه کنید تا مواد مفید موجود در بذر کمتر آسیب ببیند. این جوانه ها رو میتونین چرخ کنید و در سالاد و ماست استفاده کنید.

Print Friendly, PDF & Email

, , , , , ,

3 دیدگاه برای طرز تهیه جوانه گندم در منزل

  1. ا آبان ۱۳, ۱۳۹۷ at ۱۲:۴۳ ب.ظ #

    ممنون از مطالب مفیدتون

  2. مریم حسینی آبان ۲۲, ۱۳۹۷ at ۷:۴۱ ق.ظ #

    سلام خسته نباشید میشه برای ضد عفونی از نمک یا سرکه استفاده کرد ؟؟؟؟
    —————-
    جوانه ساز: عذر میخوام ولی در مورد تاثیرات سرکه و نمک بر ضد عفونی عوامل آلاینده اطلاعات دقیقی ندارم

  3. صالح آبان ۲۳, ۱۳۹۷ at ۱:۲۷ ق.ظ #

    سلام

    مطالبتون عالی و توضیحاتتون دقیق بود فقط ۲ تا سوال داشتم :

    اینکه رطوبت اون محیطی که گندم تو مرحله اصلی، یعنی مرحله ۴ داره، چند درصده ؟

    و چند روز یا چند ساعت بعد از این مرحله به حالت ایده آل (همون قبل از سبز شدن ) میرسه ؟

    ممنون
    ———————
    جوانه ساز: اگه بخوام خیلی دقیق به این سوال جواب بدم باید بگم که اول این که شما نیازمند سنسور های همیدیتی میتر در درون بذرها و در هوای پیرامون بذر هستید. و اگر اندکی ساده تر به قضیه نگاه کنیم و در فضای کوچکتری به پرورش جوانه میپردازید تنها یک سنسور رطوبت سنج در فضای کوچک پیرامونی کفایت میکند. رطوبت پیشنهادی من در دوازده ساعت ابتدای رشد چیزی بین هفتاد الی هشتاد درصد و در ادامه بین چهل الی پنجاه درصد است.
    در خصوص سوال دوم خدمتتان عرض کنم سرعت رشد بذر ها متفاوت است. اما برای گندم اگر بتوانید از بذر بسیار تمیز و فاقد آلودگی استفاده کنید و محیط کشت را کاملا تمیز نگاه دارید بهترین زمان برای برداشت محصول سه روز پس از استارت است. اما خوب در تولید خانگی کنترل پارامتر ها کار نسبتا سختی است.

دیدگاهتان را بنویسید